Reklam
Reklam
Fsm Haber
Reklam

Anadolu Ajansı’na Malezya’dan ortak geldi!

AA heyeti ile Malezya resmi haber ajansı Bernama yetkilileri arasında yapılan görüşmelerde işbirliğini güçlendirme kararı alındı.

Anadolu Ajansı’na Malezya’dan ortak geldi!
24 Kasım 2015 - 20:30 'de eklendi ve 566 kez görüntülendi.
Reklam

AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu ve beraberindeki AA yöneticileri, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daki Bernama haber ajansının merkezini ziyaret etti.
 
Ziyarette AA’nın Pasifik Haberleri Editörlüğü’nün yapılanma çalışmaları hakkında bilgi veren Mutanoğlu, iki ajans arasındaki işbirliğini derinleştirmek için önerilerde bulundu. Mutanoğlu, Bernama’nın özellikle Türkiye ve çevresindeki gelişmeleri yerinden izleyebilmesi için AA’nın ofis imkanlarını kullandırmaya hazır olduğunu iletti.
 
AA Haber Akademisi’nin haberci yetiştirilmesi ve vasıflarının artırılması için çok sayıda eğitim programı düzenlediğini anlatan Mutanoğlu, özellikle savaş muhabirliği eğitiminin Bernama için yeni hareket alanları açabileceğini ifade etti.
 
Bernama Genel Müdürü Zülküf Salih de halihazırda AA’nın haberlerinden yararlandıklarını, savaş muhabirliği programına gönderecekleri muhabirlerin alacakları eğitimi meslektaşlarına aktarabileceğini ve bu teklifin iyi bir iş birliği imkanı sunduğunu vurguladı. Salih ayrıca haber ve görsel değişimini artırmanın her iki taraf için de yararlı olacağını ifade etti.
 
AA heyeti, Bernama’nın ardından Başbakanlığa bağlı Din İşleri Kurumu’nun El-Hicret televizyon kanalını ziyaret ederek kurumun Üst  Yöneticisi Wan Allas Abdullah ve bazı yöneticilerle görüştü. Mutanoğlu, AA’nın Ortadoğu, Afrika ve Pasifik ülkelerindeki haberci sayısını ve diğer medya kuruluşlarıyla ilişkilerini artırmayı sürdürdüğünü belirterek, İslam ülkelerinin ilgisini çekecek daha fazla sayıda haber ve görsel üreteceklerini söyledi. El-Hicret yöneticileri de İslam ülkelerindeki medya kuruluşlarının Batılı ajansların üretimini yoğun biçimde kullandığını ve bunun da etkisiyle son yıllarda terör ile ilişkilendirilen İslam algısının Müslümanlar için en büyük sorunlardan biri haline geldiğini vurguladı.

Büyükelçilik ziyareti

AA heyeti, Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçiliği’ni de ziyaret ederek Büyükelçi Başak Türkoğlu ile görüştü. Mutanoğlu, AA’nın Pasifik Haber Editörlüğü’nün yapılanması ve bölgeye ilişkin bazı projeleri hakkında bilgi vererek, Türkiye’nin son 10 yıldır kabına sığamayan, bölgesel ve küresel ilişkilerde etkili bir ülke haline geldiğini, bu süreç içinde Anadolu Ajansı’nın da dünya yapılanmasına yoğunlaştığını ifade etti. Dünyanın sıklet merkezinin Güneydoğu Asya ve Pasifik bölgesine kaymaya devam ettiğinin altını çizen Mutanoğlu, AA’nın bölgedeki haber ağının genişleyeceğini vurguladı.
 
Büyükelçi Türkoğlu da Malezya’daki karar alıcıların ve halkın Türkiye hakkında çok olumlu düşüncelere sahip olduğunu, AA’nın bu ülkede aktif haberciliğe başlamasının iki ülke ilişkilerine ve halklar arası etkileşime katkı sağlayacağını söyledi. Türkoğlu, AA’nın Malezya başta olmak üzere Pasifik bölgesindeki yapılanma sürecinden büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Türk öğrencilerle görüşme

AA heyetinin, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’ndeki ziyareti, buradaki Türk öğrenciler tarafından ilgiyle karşılandı. Öğrenciler, AA heyetine kurumun çalışmaları hakkında çeşitli sorular yöneltti. Mutanoğlu, öğrencilere AA’nın vizyonu, yayın ilkeleri ve yurt dışı haber operasyonları hakkında bilgi verdi. AA’nın özellikle İngilizce ile Afrika ve Pasifik haberlerindeki çalışmalarını yoğunlaştırdığını anlatan Mutanoğlu, insanı merkeze alan yayın anlayışıyla dünyanın en önde gelen haber ajanslarından biri olma hedefine kararlılıkla ilerlediklerini söyledi. Mutanoğlu, öğrencilerin yurt dışında uluslararası eğitim almalarının Türkiye’nin nitelikli insan gücü açığının kapatılması açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.
 
Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Metin Mutanoğlu, “Yerel dili mutlaka çok iyi derecede öğrenin ve bulunduğunuz ülkeyi her yönüyle çok iyi tanıyın. 4-5 yılın sonunda bu ülke hakkında konuşup değerlendirmeler yapacak uzmanlar haline gelebilmelisiniz. Ayrıca, belirlediğiniz bir çalışma alanında ihtisaslaşın, herkesten daha iyi bildiğiniz, sizi özel kılan daha spesifik uzmanlıklarınız olursa, başka insanlardan birkaç adım önde olursunuz” diye konuştu.
 
AA heyeti, üniversitenin Dış İlişkiler ve Uluslararası Burslar Müdürü Beşir Sualhi ile de görüştü. Sualhi, üniversitedeki 30 bin öğrencinin yaklaşık yüzde 25’nin, 127 ülkeden gelen yabancı öğrencilerden oluştuğunu anlatarak, 7 fakülteye bağlı 177 bölümde eğitim verdiklerini belirtti. Türkiye’nin üniversitenin 8 kurucu üyesinden biri olduğunu anımsatan Sualhi, Anadolu Ajansı ile de iş birliği imkanlarını değerlendirerek ortak çalışmalar yapabileceklerini söyledi.
 
Mutanoğlu ayrıca, üniversitede görevli Karşılaştırmalı Medeniyetler Profesörü Abdullah el-Ahsan ile bir süre görüşerek Ortadoğu ve Güneydoğu Asya’daki son gelişmeleri değerlendirdi. Mutanoğlu, görüşmenin anısına el-Ahsan’a  plaket takdim etti.
 
AA heyetine Malezya’daki temaslarında, Kuala Lumpur Büyükelçiliği Basın Müşaviri Bora Er eşlik etti.
 

Reklam
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Şu Anda Radyo Fsm'yi Dinliyorsunuz FSM HABER CANLİ network tasarim reklam
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER